Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ

Του Γιώργου Γυπάκη

Μάθαμε αυτές τις μέρες ότι, όλα είναι εφικτά. Είναι εφικτό να γυρνάμε εργασιακά και ασφαλιστικά 100 χρόνια πίσω, σα να μην πέρασε μια μέρα. Είναι εφικτό να επιβάλλουμε στους γέρους να ζήσουν χωρίς σύνταξη, στους νέους να ζήσουν χωρίς δουλειά, στα ασφαλιστικά ταμεία να μας κλέβουν για να τα παίζουν στο χρηματιστήριο, είναι εφικτό να επιβάλλουμε ότι φορολογία θέλουμε, είναι εφικτό κάποιοι να παραδίδουν τη χώρα σε ξένη κυριαρχία και να μην εκτελούνται ως εθνικοί προδότες από το λαό.
Αφού όλα αυτά είναι εφικτά, ναι, υπάρχει και ο ανάποδος δρόμος. Είναι εφικτό με προεδρικά διατάγματα να επιβάλλουμε στους 8.000 ζάμπλουτους Ελληνες να πληρώσουν, είναι εφικτό να εθνικοποιήσουμε τους πόρους που ξεπούλησαν οι πολιτικοί μας παίρνοντας μίζες από δεξιά κι αριστερά, είναι εφικτό να αρνηθούμε να πληρώνουμε χρέη, είναι εφικτό να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να πληρώσουν από την τεράστια κερδοφορία τους ένα μέρος τους χρέους, να εκδιώξουμε τους οίκους αξιολόγησης από τη χώρα απελαύνοντας τους υπαλλήλους τους, είναι εφικτό να ομολογήσουμε ότι ο πρωθυπουργός μας εκβιάζεται από οικονομικούς δολοφόνους, είναι εφικτό να στείλουμε σε δικαστήρια όλους εκείνους τους πολιτικούς που κατηγορούνται για διαφθορά και να κατασχέσουμε την περιουσία τους, είναι εφικτό να φέρουμε πίσω τα λεφτά από τις off shore εταιρείες. «Λεφτά υπάρχουν» μόνο που πρέπει να τα πάρουμε πίσω.
Μας είπαν πως αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δεν έχει ξανασυμβεί.
Με τον ίδιο λόγο θα απαντήσουμε: αφού για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά, τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Αφού μάθαμε ότι όλα αυτά που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ανατραπούν, ανατρέπονται μέσα σε μια νύχτα, με ένα νόμο, με ένα διάταγμα, κανείς πια δεν μπορεί να μας πείσει πως υπάρχουν «μονόδρομοι» στην πολιτική.
Όλα ανατρέπονται, όλα επιτρέπονται κι όλα είναι εφικτά.
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο blog ΕΞΕΓΕΣΗ στις 30/6/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht