Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Δένουν τα πλοία στην Κρήτη λόγω των απεργιών

Χωρίς ακτοπλοικά δρομολόγια θα μείνει και η Κρήτη από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη λόγω των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών και των μηχανικών των πλοίων.

Ειδικότερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία , η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού , αλλά και άλλα σωματεία του κλάδου έχουν κηρύκει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 17/10 μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης 18/10.
Μεταξύ των αιτημάτων των ναυτικών είναι :
«• Άμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των εργαζομένων που είναι η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – ΔΝΤ – (Μνημόνιο – Ν. 3845/6-5-2010) και του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν.3986/2011)
• Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, καθώς και διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτά χορηγούνται σήμερα από τα Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων.
• Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας.»

Ανησυχία στους αγρότες
Στο μεταξύ έντονη ανησυχία στους παραγωγούς κηπευτικών στην Κρήτη έχουν προκαλέσει αυτές οι απεργίες και κυρίως το ενδεχόμενο παράτασής τους.

Ο κίνδυνος να επαναληφθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που είχαν συμβεί το 2010 αλλά και άλλα χρόνια από το «δέσιμο» των πλοίων, με καταστροφές αγροτικών προιόντων και απώλεια αγορών, είναι ορατός.

Ήδη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου ζητά την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προιόντων της Κρήτης στις αγορές, με την έγκαιρη δρομολόγηση πλοίου Ro-Ro, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Βέβαια εκτός της απεργίας των ναυτικών, υπάρχει και η απεργία των φορτηγών που έχει θέσει σε συναγερμό τους αγρότες του νησιού, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, από τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. , υπάρχει η δέσμευση ότι οι μεταφορές νωπών και ευπαθών προιόντων θα γίνονται κανονικά.
flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht