Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα φαγωθούν τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης

ΠΗΓΗ: euro2day
της  Έλενας Λάσκαρη

«Φαγωμένα» πριν καλά-καλά έρθουν είναι τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες της αγοράς για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι τα επόμενα λεφτά θα έρθουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν το ελληνικό δημόσιο θα είναι αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πλέον ανελαστικών αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να κλείσουν το 2011 σε επίπεδα υψηλότερα των 7 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. 

Οι όποιες ελπίδες να πληρώσει το κράτος μέρος των υποχρεώσεών του σε τεχνικές εταιρίες, φαρμακοποιούς, γιατρούς και σε προμηθευτές νοσοκομείων και επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις εναποτίθενται πλέον στον Μάρτιο, όταν αναμένονται 80 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ αφορούν το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 20 δισ. ευρώ την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου. 

Η εκταμίευση της έκτης δόσης αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε στις 19 του μήνα να καλυφθούν λήξεις ομολόγων 1,172 δισ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα, εξοφλούνται και τόκοι 52 εκατ. ευρώ, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα 979,6 εκατ. ευρώ. Έτσι μέσα σε τρεις μέρες εξανεμίζονται 2,2 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης. 

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν 714,7 εκατ. ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου, επίσης για αποπληρωμή ομολόγων, και 36 εκατ. ευρώ την ίδια μέρα για πληρωμή τόκων. Έτσι φτάνουμε κοντά στα 3 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 5 δισ. ευρώ. 

Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη λήξεων εντόκων γραμματίων ύψους 4 δισ. ευρώ στις 16 και στις 23 Δεκεμβρίου με αντίστοιχες εκδόσεις, τα 5 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν το μαξιλάρι ασφαλείας που θα μας οδηγήσει έως τον Μάρτιο, εφόσον βέβαια οι εισπράξεις του Δημοσίου από φόρους θα καλύπτουν σε μηνιαία βάση περίπου 1,7 δισ. ευρώ (για τον Δεκέμβριο κάτι παραπάνω λόγω της καταβολής του... υπόλοιπου  του δώρου), που απαιτούνται για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht