Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτή παγχανιώτικη συνέλευση πολιτών ενάντια στο χαράτσι

http://www.haniotika-nea.gr/website/pages_img/prod_small_88159_1327566077_06.jpg 
Ανοιχτή παγχανιώτικη συνέλευση πολιτών ενάντια στο χαράτσι που έχει επιβληθεί στα ακίνητα και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ διοργανώνουν 19 τοπικοί φορείς και συλλογικότητες, αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
'Δεν πάει άλλο! Τα χαράτσια είναι βαριά, άδικα και παράνομα.

Προσπαθώντας να συμβάλουν στην ενδυνάμωση και στην οργάνωση της αντίστασης του κόσμου, πολλοί φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας συντονίζουν τη δράση τους και καλούν ανοιχτά και τολμηρά τον λαό σε μια μεγάλη παγχανιώτικη συνέλευση με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλίων και δράσεων, τη δημιουργία πλατιών δικτύων προστασίας και αλληλεγγύης, ώστε να «σβήσει» κάθε σκέψη διακοπής του ρεύματος (και όχι το ρεύμα)', επισημαίνουν οι διοργανωτές σε κοινή τους ανακοίνωση.
Να μην πληρώσουν το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάλεσαν τους πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ν. Χανίων, Φώτης Μπιχάκης, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την επίθεση της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου και ενσωματώνει τα χαράτσια, τα μονιμοποιεί και τα βάζει μέσα στον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Πιστεύουμε ότι η αντίσταση και η ανατροπή τους είναι μονόδρομος. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχουμε, με όλους τους υπόλοιπους φορείς των Χανίων και καλούμε στη συνέλευση της Παρασκευής, έτσι ώστε όλος ο λαός να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και αυτήν την κατεύθυνση. Μην πληρώσει κανένας το χαράτσι ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη δόση, είναι παράνομο, είναι άδικο, είναι αντισυνταγματικό και ας ξεκινήσουμε να 'ξηλώνουμε' το 'πλεκτό', έστω από αυτό το εξόφθαλμα άδικο μέτρο».
Ο εκπρόσωπος της Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) Χανίων, Μανώλης Γκιομάκης, σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία κίνηση ουσιαστική, ενώνοντας τις δυνάμεις μας όλα τα κινήματα των Χανίων. Το κάλεσμα ισχύει για όλο τον κόσμο. Να έρθει εδώ την Παρασκευή, να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις και δράσεις. Είναι μονόδρομος ότι όπως αυτοί συσπειρώθηκαν στη Βουλή ενάντιά μας, ενάντια στα συμφέροντά μας και την ύπαρξή μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Ελπίζουμε ότι θα βγάλει κάποια θετικά αποτελέσματα στο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις περιουσίες μας».
Η εκπρόσωπος του κινήματος «Δεν πληρώνω» στα Χανιά, Νίκη Λετινάκη, ανέφερε ότι «καλούμε τον κόσμο να αντισταθεί μαζικά σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν σήμερα. Σήμερα είναι το ρεύμα, αύριο θα είναι το νερό, μεθαύριο θα είναι η ζωή μας ολόκληρη. Ζητούμε από τον κόσμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ούτως ώστε να συσπειρώσει τις ομάδες αντίστασης και περιφρούρησης των γειτονιών, των χωριών, των περιουσιών μας. Να σταματήσει να φοβάται και να μην υποκύπτει στους εκβιασμούς μιας τροϊκανής κυβέρνησης, που λέει ότι 'ή δίνουμε τα λεφτά μας ή παίρνει τη ζωή μας'. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει τεράστια δύναμη και ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να φύγουμε από αυτή τη συνέλευση εάν δεν γίνει συνείδηση όλων μας ότι η υπεράσπιση της χώρας μας και της ζωής μας είναι ευθύνη όλων μας. Ας παραμερίσουμε τις διαφορετικότητές μας και ας βρούμε ένα κοινό σημείο: την υπεράσπιση της πατρίδας μας, των εαυτών μας, των παιδιών μας, των ονείρων μας».
Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Νίκος Τζινευράκης, υπογράμμισε ότι «το χαράτσι δεν πρέπει να πληρωθεί. Αν θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει από τους έχοντες και κατέχοντες θα πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και όχι να βάλει οριζόντια είσπραξη από τα συνήθη υποζύγια. Οι φόροι αυτοί δεν εισπράττονται για να είναι ανταποδοτικοί στην κοινωνία, αλλά για να πάνε κατευθείαν στους δανειστές».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Κουζίνας Γιάννης Κοκκινάκης επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου το κίνημα που έχει δημιουργηθεί και είναι πολύμορφο καλείται να συγκεντρώσει και να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικό, πριν πάρουν σάρκα και οστά, όλα όσα απειλούνται, μέσω αυτού του χαρατσιού, να γίνουν και στην κοινωνία των Χανίων. Γι’ αυτό προσπαθούμε όλες οι συλλογικότητες που έχουν συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα να συσπειρωθούν και να πάρουν πρακτικά μέτρα, έτσι ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα χανιώτη συμπολίτη μας. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται αυτή η προσπάθεια, γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τη συνέλευση της Παρασκευής, όπου εκεί περιμένουμε μαζική συμμετοχή από τον κόσμο και τον καλούμε να μας βοηθήσει. Γνωρίζουμε ότι τα χαράτσια είναι η αρχή μόνο μιας κατηφόρας, η οποία δεν θα αφήσει όρθιο κανένα δημόσιο αγαθό κι επομένως η αντίσταση και οι πόλοι αντίστασης, οι οποίοι θα δημιουργηθούν με αφορμή τα χαράτσια, αποτελούν ένα ανάχωμα και για περαιτέρω κοινωνικούς αγώνες και στην πόλη των Χανίων και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα».

Σημειώνεται ότι την αυριανή συνέλευση διοργανώνουν οι παρακάτω φορείς και συλλογικότητες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht