Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2

http://imgv2-1.scribdassets.com/img/word_document/81351483/255x300/19a63abee2/1329051890
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Έγκρισητων Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού ΤαμείουΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του ΜνημονίουΣυνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τηςΤράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίουχρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας»
Άρθρο 1
Έγκριση των ΣχεδίωνΣυμβάσεων Χρηματοδοτικής  Διευκόλυνσης,
του Σχεδίου του ΜνημονίουΣυνεννόησης
και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή τους
 
1.   Εγκρίνονται τα ακόλουθα Σχέδια Συμβάσεων Χρηματοδοτικής  Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού ΤαμείουΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),  όπως τα Σχέδια αυτά με τα συνημμένα παραρτήματάτους  στην αγγλική γλώσσα, ως επίσημηγλώσσα των κειμένων αυτών,  και σεμετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα προσαρτώνται στον παρόντα νόμο:
α)  Το Σχέδιο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσηςμεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίαsκαι της ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων ΣΙΤ» (“PSI LM Facility Agreement”), μαζίμε τα επτά (7) παραρτήματά της, για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης μέχριτου συνολικού ποσού των τριάντα δισεκατομμυρίων (30,000,000,000) Ευρώ, με σκοπόνα χρηματοδοτηθεί μέρος της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας με επενδυτέςτου ιδιωτικού τομέα, κατ’ εφαρμογή της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής των κρατώνμελών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, όπως ειδικότεραορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης (Παράρτημα I).
 
β) Το Σχέδιο Σύμβασης Συγχρηματοδότησηςμεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας ως επωφελούμενου κράτους μέλους, της ΤτΕ, τουΕ.Τ.Χ.Σ., και της Wilmington Trust (London) Limited, με τίτλο «Σύμβαση Συγχρηματοδότησης» (“Co–Financing Agreement”), με τα τρία (3) παραρτήματά της, μεσκοπό να καθοριστούν για την εκτέλεση της Σύμβασης της περίπτωσηςα’, το οφειλόμενο ποσό,  οι πληρωμές και οιυποχρεώσεις, καθώς και ο τρόπος πληρωμής μέσω κοινού φορέα πληρωμής,όπως ειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης (Παράρτημα ΙΙ). 
 
γ)  Το Σχέδιο Σύμβασης  Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του   Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της ΤτΕ, με τίτλο «Συμφωνία Διευκόλυνσης ΠιστωτικήςΕνίσχυσης της  ΕΚΤ» (“ECB Credit Enhancement Facility Agreement”),  μαζί με τα έξι (6) παραρτήματά της, για τηνπαροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, μέχρι του συνολικού ποσού των τριάντα πέντεδισεκατομμυρίων (35,000,000,000) Ευρώ, με σκοπό να παρασχεθεί στην ΕλληνικήΔημοκρατία η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ενδεχόμενη επαναγορά τίτλων τηςπου έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα, με τίτλους του Ε.Τ.Χ.Σ., όπωςειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο της Σύμβασης (Παράρτημα IIΙ).
δ) Το Σχέδιο Σύμβασης ΧρηματοδοτικήςΔιευκόλυνσηςμεταξύτου Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της ΤτΕ με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμήςΤόκων Ομολόγων» (“Bond Interest Facility”) μαζί με τα έξι (6)παραρτήματά της, σχετικά με την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης μέχριτου συνολικού ποσού των πέντε δισεκατομμυρίων επτακοσίων εκατομμυρίων (5,700,000,000)  Ευρώ, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δεδουλευμένωντόκων ομολόγων πριν την ανταλλαγή, όπως ειδικότερα ορίζεται στο Σχέδιο τηςΣύμβασης,(ΠαράρτημαΙV).
2.   Εγκρίνονται τα Σχέδια:
α) τουΜνημονίου Συνεννόησης (Memorandum Of Understanding)  μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο αποτελείται από: αα)το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum ofEconomic and Financial Policies), ββ) το Μνημόνιο Συνεννόησης στις ΣυγκεκριμένεςΠροϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy conditionality) και γγ) το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (Technical Memorandum of Understanding) με τα παραρτήματα και τους πίνακες που τοσυνοδεύουν στην αγγλική ως επίσημη γλώσσα, και σε μετάφρασή του στην ελληνικήγλώσσα,  όπως το Σχέδιο του Μνημονίου προσαρτάταιστον παρόντα νόμο (Παράρτημα V).
     β) των Επιστολών Πρόθεσης (Letters of Intent) του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών καθώςκαι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς: αα) τον Πρόεδρο των κρατώνμελών της Ευρωζώνης, τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τιςΟικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, και τον Πρόεδρο τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα συνοδεύεται από το ΜνημόνιοΣυνεννόησης όπως εγκρίνεται σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση α’ και ββ) τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),  ηοποία θα συνοδεύεται από το Μνημόνιο Οικονομικής και ΧρηματοπιστωτικήςΠολιτικής και το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης, όπως εγκρίνονται σύμφωνα με τηνπροηγούμενη περίπτωση α΄, των οποίων τα Σχέδια στην αγγλική ως επίσημη γλώσσα καισε μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, προσαρτώνται στον παρόντα νόμο (ΠαράρτημαVI).
3.   α) Παρέχεται στον Πρωθυπουργόκαι τον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν την ΕλληνικήΔημοκρατία και να υπογράψουν τα εγκεκριμένα, σύμφωνα με την περίπτωση β’ τηςπαραγράφου 2, Σχέδια των Επιστολών Πρόθεσης με το συνημμένο σε αυτές,εγκεκριμένο σύμφωνα με την περίπτωση α’ της παραγράφου 2, Σχέδιο του ΜνημονίουΣυνεννόησης.  
β) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών ηεξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει ταεγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο 1, Σχέδια των Συμβάσεων, καθώς και τωνπαραρτημάτων τους όπου προβλέπεται.
γ) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας τηςΕλλάδος η εξουσιοδότηση  να εκπροσωπεί τηνΤράπεζα της Ελλάδος και να υπογράφει τα εγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο 1 Σχέδιατων Συμβάσεων και τα εγκεκριμένα σύμφωνα με την περίπτωση β’ της παραγράφου 2, Σχέδιατων Επιστολών Πρόθεσης, με το συνημμένο σε αυτές Μνημόνιο Συνεννόησης, καθώςκαι τις ανά τρίμηνο αναθεωρήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης με τις αντίστοιχεςΕπιστολές Πρόθεσης.
δ) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών ηεξουσιοδότηση να εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράφει τις ανάτρίμηνο αναθεωρήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης της περίπτωσης α’ τηςπαραγράφου  2, με τις αντίστοιχεςΕπιστολές Πρόθεσης  προς τον Πρόεδρο τωνκρατών μελών της Ευρωζώνης, τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςγια τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, τον Πρόεδρο τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στιςως άνω παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις περιλαμβάνεται και η υπογραφή των Σχεδίωντων Συμβάσεων της παραγράφου 1 και των Σχεδίων του Μνημονίου Συνεννόησης τηςπερίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, με τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις για τηναποκατάσταση λαθών ή τη διευκρίνιση ασαφειών των Σχεδίων.
4.   Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση ναεκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει Σύμβαση ΧρηματοδοτικήςΔιευκόλυνσης με το ΕΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία θα παρέχεταιχρηματοδοτική ενίσχυση από το ΕΤΧΣ, προς τον σκοπό της ανακεφαλαιοποίησης τωντραπεζών στην Ελλάδα.
5.  Η ισχύς των Συμβάσεων των παραγράφων 1 και 4 αρχίζειαπό την ημερομηνία υπογραφής τους  απόόλα τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις πουειδικότερα καθορίζονται σε αυτές.   Μεμέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, οι Συμβάσεις των παραγράφων 1 και 4, τοΜνημόνιο Συνεννόησης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, οι ανά τρίμηνοαναθεωρήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης και οι Επιστολές Πρόθεσης της περίπτωσηςβ΄ της παραγράφου 2 καθώς και της προηγούμενης παραγράφου,  μετά την υπογραφή τους από όλα τα προβλεπόμεναμέρη, διαβιβάζονται στη Βουλή για ενημέρωση.     
6. Οι ρυθμίσεις πουπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο Ε «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφοι 28 και29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και στο Κεφάλαιο 4«Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης» παράγραφος 4.1 :«Διασφάλισητης ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράςεργασίας» του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις ΟικονομικήςΠολιτικής, , τα σχέδια των οποίων εγκρίνονται κατά την παράγραφο 2 και προσαρτώνταιως παράρτημα V στον παρόντα νόμο, συνιστούν πλήρειςκανόνες δικαίου άμεσης εφαρμογής.  Μεαποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για τηνεφαρμογή της παρούσης παραγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht