Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Κύριοι, λάμπετε δια της απουσίας σας


του Στέλιου Παπαντωνάκη

Άστραψε και βρόντηξε ο κύριος Γιάννης Πολυράκης για την απουσία των τοπικών αρχόντων στην ομιλία του, την Δευτέρα 13/08/2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισσάμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πυρήνα του ΕΠΑΜ Χανίων και σαν κεντρικό θέμα είχε τη διαμορφούμενη κατάσταση στον αγροτικό (και όχι μόνο) χώρο, από την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.
DSC01494
Αναφερόμενος στην απουσία εκπροσώπων του κλήρου, της δημοτικής αρχής, των εκπροσώπων των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό εργαζομένων της πρώην πια Αγροτικής Τράπεζας, δήλωσε λακωνικά: «κύριοι λάμπετε δια της απουσίας σας». Συνέχισε λέγοντας «δεν ενδιαφέρεστε για το τι γίνεται γύρω σας;», ενώ απευθυνόμενος στους εν ενεργεία εργαζομένους στην πρώην Αγροτική είπε «δεν ενδιαφέρεστε για το γίγνεσθαι το αυριανό σας;».

Σε μια προσπάθεια του να δώσει έμφαση έκανε σαφές ότι του έχει περικοπεί το 58% της σύνταξης του, αλλά αυτός αντέχει γιατί έχει μάθει να είναι ολιγαρκής, μίλησε για τα φτωχικά παιδικά χρόνια που έζησε στην γενέτειρα του στον Άγιο Ιωάννη Σακιών, τότε που στη μόδα ήταν το κόμμα των ξυπόλυτων και αυτός ήταν πιστός οπαδός του.

Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ίσως να είχαν αποτελέσει τροχοπέδη στις σπουδές του καθώς δήλωσε: «νηστικό αρκούδι δε διαβάζει», και αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους νυν εργαζομένους της ΑΤΕ, ώστε να μην τα παρατούν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.

Αυτό που συγκίνησε τους πάντες ήταν η αναφορά στον Μαρίνο Αντύπα. Πριν 100 χρόνια, οι τσιφλικάδες στον Θεσσαλικό κάμπο, είχαν υπό την απόλυτη κυριαρχία τους τον τόπο αυτό και είχαν τους ακτήμονες, δηλαδή τους κολίγους, σαν δούλους. Βρέθηκε ένας γεωπόνος, τραγική σύμπτωση γιατί και ο κύριος Πολυράκης είναι γεωπόνος, τον οποίο αν και σκότωσαν, εντούτοις δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν, όπως δήλωσε, να φυτρώσει ο σπόρος της δικαίωσης. Τότε οι κολίγοι δικαιώθηκαν και ο Θεσσαλικός κάμπος μοιράστηκε δίκαια.

polyrakis2Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ότι :«το ίδιο όμως συμβαίνει και σήμερα, μόνο που τσιφλικάδες είναι αλλοεθνείς», ενώ τους προσδιόρισε «Άγγλοι, Εβραίοι, Γερμανοί, Τούρκοι».Η δήλωση αυτή είχε στόχο την απραξία, την ατολμία, αλλά και την απουσία των υπευθύνων, τους οποίους χαρακτήρισε ως «μωρές παρθένες», καθώς θα έχει περάσει όπως τόνισε, «ο Νυμφίος και θα είστε οι κολίγοι στους ξένους τσιφλικάδες», οι οποίοι δεν είναι μακριά.

Οι δηλώσεις του έχουν βαρυσήμαντη αξία, γιατί πρόκειται για τον φτασμένο και καταξιωμένο επιστήμονα γεωπόνο - συγγραφέα Δρ. Γιάννη Θ. Πολυράκη, τ. Διδάσκοντα Πολυτεχνείου Κρήτης. τ. Διδάσκοντα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και τ. Διευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Χανίων.
Αναφέρθηκε στον μεγάλο νεκρό, την ΑΤΕ, όπως δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στον Αγροτικό Αύγουστο Χανίων που μόλις ολοκληρώθηκε μετά Βαΐων και κλάδων΄και μουσικής πανδαισίας, παρουσία του υπουργού γεωργίας και όλων των τοπικών αρχόντων, δήλωσε «όταν έχεις ένα μεγάλο νεκρό κάνει κανείς γιορτές και πανηγύρια;».

Ακολούθησε η ομιλία του όπου τα βασικά του σημεία θα τα διαβάσετε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Την αποφώνηση έκανε εκ μέρους του ΕΠΑΜ ο κύριος Κώστας Ντουντουλάκης διαβάζοντας το κείμενο Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ «ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ»! ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;, ενώ επεσήμανε ότι το θέμα της ΑΤΕ είναι αλληλένδετο με το θέμα της αγροτικής οικονομίας αλλά και τη συνολική οικονομική, εκπαιδευτική, εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

DSC01501
Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Αναφέρθηκε η περίπτωση της Ιονικής, όπου οι υπάλληλοι δεν είχαν υπογράψει τις νέες συμβάσεις, και στον επιχειρηματία κύριο Κωστόπουλο, ο οποίος εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας  Τότε η τράπεζα του σώθηκε από την Ιονική. Κάποια ομοιότητα με την άλλοτε προβληματικά Πειραιώς η οποία έναντι πινακίου φακής εξαγόρασε την ΑΤΕ; Η τότε στάση των εργαζομένων της, οι οποίοι ήταν ανένδοτοι και ανυποχώρητοι αλλά μην έχοντας βοήθεια, έχασαν, τελικά,  αγωνιζόμενοι όλα τους τα δικαιώματα.

Σημαντική ήταν η αναφορά ότι οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ, σταμάτησαν την απεργία τους την Παρασκευή το βράδυ και μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι είχαν υπογράψει τις νέες συμβάσεις. Μήπως τους εκβίασε κανείς; Οι συνδικαλιστές τους τι στάση κράτησαν; Προσπάθησαν να αποτρέψουν τα προαποφασισμένα ή όχι; Εύλογες απορίες των εργαζομένων της ΑΤΕ που ήταν παρόντες.

Πάντως την Δευτέρα 13/08 τα ηλεκτρονικά συστήματα της Πειραιώς ήταν πανέτοιμα για την νέα διάδοχη κατάσταση, γεγονός που προκαλεί απορίες καθώς μια τέτοια ενέργεια, σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, απαιτεί πολύμηνη διεργασία. Είχαν κάποιοι αποφασίσει από πριν το τι θα γίνει;

Κάποιοι αγρότες που ήταν παρόντες επεσήμαναν εύστοχα, σχολιάζοντας τη μη δυναμική αντίδραση του αγροτικού κόσμου στην πώληση της ΑΤΕ, ότι η αγροτική κοινωνία είναι μια ευνουχισμένη κοινωνία και το αποτέλεσμα σε ένα ευνουχισμένο άτομο είναι ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Επεσήμαναν ότι το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, οπότε η λύση είναι να φτιάξουμε ένα καινούριο συνεταιριστικό κίνημα.

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού αλλά κυρίως του αγροτικού κόσμου, από το ΕΠΑΜ και τον κύριο Πολυράκη, για το τι σημαίνει η πώληση της ΑΤΕ, θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Αρχικός στόχος είναι ο νομός Χανίων, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τον κύριο Πολυράκη σκοπεύουν να τον καλέσουν στο Ηράκλειο τα μέλη του τοπικού ΕΠΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht