Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μια εσχάτη προδοσία: Από το Μολών Λαβέ στο yes sir

του Στέλιου Παπαντωνάκη

Απόκαμαν τα όνειρα της ημέρας στον έρμο τούτο τόπο
μα και τα όνειρα της νύχτας γίναν εφιάλτες
Μια αίσθηση δροσερής βεγγέρας από τα παλιά θύμισε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/08/2012 στην Κάντανο Χανίων με πρωτοβουλία του ΕΠΑΜ Χανίων σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας του Σελίνου. Βασικός ομιλητής ήταν ο γνωστός πανεπιστημιακός και πρώην διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Χανίων κύριος Γιάννης Πολυράκης. Καυστικός για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι ο ελληνισμός έχει περάσει από την εποχή του ιστορικού Μολών Λαβέ στην εποχή του yes sir, δηλαδή σε αυτήν του ναι σε όλα, ενώ θεώρησε την πώληση της ΑΤΕ ως μια εσχάτη προδοσία.

Η παρουσία του στην περιοχή της αρχαίας Καντανίας, όπως δήλωσε, δηλαδή στην περιοχή της πόλης της νίκης, έγινε για δύο λόγους. Αρχικά για να τιμήσει τον τόπο όπου οι απόγονοι των Βησιγότθων, τους οποίους ονόμασε νεογότθους, άφησαν το 1941 τα δείγματα του πολιτισμού τους, αφανίζοντας την πόλη της Καντάνου.

Ό δεύτερος λόγος είναι ότι στην Κάντανο έκλεισε το υποκατάστημα της ΑΤΕ, το οποίο όπως δήλωσε δεν ήταν ζημιογόνο, στα πλαίσια της νέας αναδιάρθρωσης Σκανδαλάκη, ο οποίος έκλεισε 36 υποκαταστήματα της ΑΤΕ. Τον κατηγόρησε ότι όφειλε να βάλει το συναίσθημα πάνω από τους αριθμούς και δήλωσε ότι λυπάται που είναι κρητικός.

Όμως ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι αν η χώρα καταστραφεί και της απομείνει ένα καράβι μια ελιά και ένα αμπέλι τότε η χώρα θα ξαναγεννηθεί από αυτά. Η Κάντανος όμως μη έχοντας καράβια ξαναγεννήθηκε από την ελιά και το αμπέλι. Με την παραχώρηση της ΑΤΕ παραχωρούμε γη, με την πώληση των λιμανιών παραχωρούμε το  ύδωρ, οπότε πουλάμε την αναγέννηση μας.

Ενοχλημένος από την παλλαϊκή εφησύχαση και από τον παρελθοντικό χρόνο που χρησιμοποιούμε πια όταν αναφερόμαστε στην ΑΤΕ, σαν να χάθηκε κάτι οικείο, δήλωσε ότι αν υψώσουμε φωνή, αν βγούμε στους δρόμους  τότε όλα μπορούν να αλλάξουν. Η αναφορά στον Μπρεχτ ήταν συγκλονιστική: “Όταν κυνηγούσαν τους εβραίους είπα δεν με νοιάζει γιατί δεν είμαι εβραίος, όταν κυνηγούσαν τους κομουνιστές είπα δεν με νοιάζει γιατί δεν είμαι κομουνιστής,  όταν κυνηγούσαν τους τσιγγάνους είπα δεν με νοιάζει γιατί δεν είμαι τσιγγάνος, όταν όμως ήρθε η σειρά μου δε βρέθηκε κανείς να με στηρίξει”.

Σαν σύγχρονος Ιονέσκο, επεσήμανε ότι σήμερα στην Ελλάδα του παραδόξου την διοικούν δύο τρόικες, η εντός των τειχών υποτελής τρόικα εσωτερικού και η  εκτός των τειχών κυρίαρχη τρόικα εξωτερικού, οι οποίες σαν χειρόμυλος αλέθουν την χώρα αυτή. Το δε αποτέλεσμα της άλεσης είναι τεμαχισμένη και πουλημένη εθνική γη , άνεργοι πολίτες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με ψαλιδισμένες συντάξεις και μισθούς,  πολίτες σε εφεδρεία η οποία αποτελεί τον επιχρυσωμένο όρο της απόλυσης, φόροι και χαράτσια και ατέλειωτη τρομολαγνεία.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της ΑΤΕ και στα πολιτικά εγκλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο της τράπεζας αυτής. Από το 1999 με το κλείσιμο της γεωτεχνικής υπηρεσίας αλλά και της αντίστοιχης εποπτικής, και της αντικατάστασης τους με ορκοτούς λογιστές, στις ευθύνες των τεσσάρων συνεταιριστικών ενώσεων του νομού την εισαγωγή της μετοχής της ΑΤΕ στο χρηματιστήριο σε μια εποχή που κυριαρχούσε το limit down, αλλά και στο έγκλημα του PSI. Η ελληνική πολιτεία που με το κούρεμα των ομολόγων κούρεψε τον εαυτό της αποτέλεσε και την ταφόπλακα της ΑΤΕ, όταν μάλιστα εντέχνως και με αδιαφανή κριτήρια αποκλείστηκε η ΑΤΕ από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών όταν χαρακτηρίστηκε ως μη συστημική δηλαδή ως μη βιώσιμη. Έδωσε επίσης κάποια στοιχεί που έχουν γραφτεί στον τύπο και αναφέρονται στο παρασκήνιο της πώλησης αλά και στην αφερεγγυότητα των πολιτικών αρχηγών της τρόικας εσωτερικού.

Για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε σκλανδαλο την πώληση μιας τράπεζα έναντι 95εκ. ευρώ, όταν η ακίνητη περιουσία της αποτιμάται στο 1,4δις ευρώ, ενώ το σύγχρονο μηχανογραφικό της κέντρο στο Μαρούσι στην Αθήνα, θεωρείται το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

περισσότερα στη συνέντευξη που μας παραχώρησε παλιότερα.

Κατηγόρησε τον κύριο Πρωβόπουλο που πώλησε την τράπεζα σε αυτό το μικρό τίμημα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση που δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό όπως προβλέπει ο νόμος 4021/2011.

Η μελέτη της Blackrock
Αποκάλυψε μια διαγνωστική μελέτη της Blackrock, η οποία δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια και δεν κοινοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με αυτήν η ΑΤΕ, σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, θα είχε 400 εκ ευρώ κέρδη για την επόμενη τριετία πέρα από τα προβλεπόμενα.

Εδώ πωλείται η Ελλάς εσένα κύριε Μπικάκη δε σε απασχολεί;
Επιτέθηκε στον κύριο Μπικάκη της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού Χανίων λέγοντας «τι κάνεις κύριε Μπικάκη;», «δε σε βλέπω πουθενά». «Μη κοιτάς το ΕΠΑΜ κοίτα την ουσία της σύναξης», «Κύριε Μπικάκη σε λίγο κάνομε τα 40 της ΑΤΕ». Τόνισε ότι αν είχε τις δικές του αρμοδιότητες θα είχε κατεβάσει τους αγρότες στους δρόμους, θα ενωνόταν με όλους τους αγροτικούς συλλόγους στην Κρήτη και τότε δεν θα υπήρχαν προτετελεσμένα.

Τον ανησυχεί ο γενικότερος εφησυχασμός, οι εφημερίδες δεν γράφουν τίποτα, με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες ανήκει και ο τοπικός τύπος.

Παρέμβαση στην ομιλία εκ μέρους του ΕΠΑΜ έκανε ο Κώστας Ντουντουλάκης ο οποίος έκανε σαφές ότι το ΕΠΑΜ προσπαθεί να συγκολήσει τις φαινομενικά ετερόκλητες ομάδες αντίστασης. Είμαστε, όπως δήλωσε, αδέλφια σε ένα κοινό αγώνα.  «Ας συμπορευτούμε όλες οι υγιείς δυνάμεις σε αυτό το τόπο, αλληλέγγυοι και αντιστεκόμενοι». Το κέρδος από αυτή την εκδήλωση θα είναι να βρουν εφαρμογή αυτά που προτάθηκαν και να δρομολογηθούν νέες δράσεις, γειτονιά με γειτονιά, χωριό με χωριό, με αλληλεγγύη αλλά και με δυναμικές αντιδράσεις σε οτιδήποτε υποβιβάζει την αξιοπρέπεια μας αλλά και την ελευθερία μας. Οι καλοί πολιτικοί θα προκύψουν μέσα από αγώνες

Ακολούθησε συζήτηση όπου αξιέπαινη ήταν η παρουσία κάποιων επισκεπτών από τη Ρόδο οι οποίοι θυσίασαν κάποιο χρόνο από τις διακοπές τους και παρακολούθησαν την ομιλία. Τόνισαν ότι θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο να αγοράσουν οι Τούρκοι αρκετά υποθηκευμένα αγροτικά φιλέτα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και μέλη της ομάδας αντίστασης Σελίνου (http://omaselinou.blogspot.gr)  και ο γνωστός ακαδημαϊκός κύριος Ευτύχης Μπιτσάκης.

Πάω ομπρός και όποιος θέλει ακολουθεί
Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για λύσεις και ζητούν κίνητρα για κινήσεις και μια θεραπεία για την όλη κατάσταση. Μάλιστα ένας αγρότης δήλωσε πρόθυμος να μπει σαν μπροστάρης.

Ευχή όλων είναι να πάρει τη σκυτάλη ο κόσμος, να βγει στο δρόμο, ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι πρόεδροι θεσμικών φορέων οφείλουν να ξυπνήσουν από το λήθαργο τους διαφορετικά να τους αντικαταστήσουμε. Η συγκέντρωση στην Κάντανο και η ομιλία του κυρίου Πολυράκη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια μεταλαμπάδευση, δεν έχει το θεσμικό δικαίωμα ενός ξεσηκωμού, αλλά να δώσει τη σκυτάλη για μια αντίσταση στη προδοσία που γίνεται.

Ο Ισοκράτης είχε δηλώσει ότι η μια πόλη δεν κινδυνεύει από τους πολίτες της αλλά κινδυνεύει από τους πολιτικούς της. Κύριοι και κυρίες καλά τα λόγια αλλά τι κάνουμε; Η Ελλάδα ξεπουλιέται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht