Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μεθοδευση Βολουδάκη για άμεσο ξεπούλημα των νερών της Κρήτης

Τί λένε ο πρώην αντινομάρχης και στέλεχος του Συριζα Γ. Αγοραστάκης και το στέλεχος των ΑΝΕΛ Π. Καπαρουδάκης

του Γιώργου Γυπάκη
Με άμεση ιδιωτικοποίηση απειλείται το αντικείμενο διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Κρήτης εαν συσταθεί ο φορέας που μεθοδεύει η τρόικα δια του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρύθμισης και χανιώτη βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη, με τίτλο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Αλλωστε η ιδιωτικοποίηση των νερών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πρόταση για το νέο φορέα έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και την επίσκεψη του κ. Βολουδάκη στο Βερολίνο.
Ο Πολίτης των Χανίων αποκάλυψε χθές την ύπαρξη του φορέα που έχει συσταθεί στην Κρήτη για να προωθήσει τα συμφέροντα των Γαλλικών εταιρειών που εμπλέκονται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με τη μετατροπή του νερού από δημόσιο αγαθό σε εμπορευμα.
Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει το παλιό στέλεχος του ΟΑΔΥΚ, πρώην αντινομάρχης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος αντικρούει τα επιχειρήματα που προβάλλει ο χανιώτης Υφυπουργός και μέρος των τοπικών ΜΜΕ που τον στηρίζουν, λοιδορώντας το σύνολο των αυτοδιοικητικών της Κρήτης που δημιούργησαν ένα δυναμικό μπλόκο ώστε να μην περάσει αύριο από τη Βουλή το θέμα.


Γ. Αγοραστάκης: "η ενοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα"

“Η ενοποίηση μάλλον προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου.” μας λέει ο κ. Αγοραστάκης. “ Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβληματα. Ενοποιεί Οργανισμούς ανόμοιους και τους αφήνει στο ίδιο χάλι στο οποίο βρισκότανε. Οι οργανισμοί αυτοί που υπάρχουν, έχουν μέσα σ' αυτη την περίοδο των μνημονίων απαξιωθεί, έχει φυλλοροήσει το προσωπικό τους και δεν έχουν το δυναμικό να αντιμετωπίσουν τα προβληματα και να διαχειριστούν τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδιοι. Αυτό είναι το πρόβλημά τους και η ενοποίηση δε τα λύνει. Επίσης, δημιουργεί κάποιες υποψίες, κάποιους φόβους ότι στο μέλλον, είναι δυνατόν ενα μέρος από τα αντικείμενά τους να ιδιωτικοποιηθεί. Και περισσότερο αυτό αφορά τον τομέα που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ, το νερό.”

-Πώς μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί όταν το 51% ανήκει στο κράτος και το 49% στην Τ.Α, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Βολουδάκη;
-Μα την πολιτική αυτή την υλοποιεί το κράτος. Οπου ελέγχει η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί τίποτα. Αλλά με την πολιτική αυτή που ακολουθεί αρχής γενομένης από την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να βάλει μέσα στο λογαριασμό την ιδιωτικοποίηση του τομέα του νερού. Αρα ο φόβος είναι βάσιμος, διότι το νερό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα στις ιδιωτικοποιήσεις με τις Γαλλικές εταιρείες, που είναι και οι μεγαλύτερες στον κόσμο, να πρωτοστατούν.
-Είναι πιο εύκολο λέτε να ιδιωτικοποιηθεί ένας τόσο μεγάλος ενοποιημένος φορέας από το να παραμένει όπως είναι τώρα, με ανεξάρτητους οργανισμούς και διαφορετικά αντικείμενα;
-Αυτή ακριβώς είναι η μέθοδος. Εχουμε τώρα ένα οξύμωρο σχήμα. Από τις αποκρατικοποιήσεις που είναι η κυρίαρχη πολιτική της κυβερνησης τώρα, πάμε στις κρατικοποιήσεις για να γίνουν μετά οι ιδιωτικοποιήσεις.
-Πώς πρέπει να είναι  το καθεστώς αυτών των οργανισμών;
Αυτοί οι οργανισμοί, πρέπει να ελέγχονται από τους κοινωνικούς φορείς των περιοχών που βρίσκονται. Ο σκοπός τους είναι να υπηρετούνε τις τοπικές κοινωνίες και τις αναπτυξιακές ανάγκες τις τοπικές και τις περιφερειακές και θα πρέπει να ελέγχονται και να διοικούνται από τους τοπικούς φορείς. Το παράδειγμα του ΟΑΔΥΚ αποδεικνύει ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρχει και κρατική συμμετοχή, στη διοίκηση διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να παράγουν έργο και να κάνουν μελέτες. Εννοείται ότι με την κρατικοποίησή του ο Οργανισμός θα χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τη δυνατότητα να εξυπηρετεί την αυτοδιοίκηση και να λύνει προβλήματα, όπως κάνει ως τώρα.

Κινδυνεύει το κομμάτι που αφορά τον ΒΟΑΚ με ιδιωτικοποίηση;

Οσον αφορά στην ενσωμάτωση των Υποδομών Κρήτης ΑΕ στο νέο φορέα, ο κ.Αγοραστάκης αναφέρει ότι πρόκειται για έναν οργανισμό φάντασμα που δεν έχει τίποτα εκτός από ένα Δ.Σ που κι αυτό “δεν ξέρω αν έχει συνεδριάσει καμιά φορά, αλλά δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση, η εταιρεία αυτή, ο Βόρειος Οδικός Αξονας και το αντικείμενο της ανακατασκευής και διαχείρισής του, να περιέλθει στο φορέα αυτίο. Για να αντιμετωπισθεί το θέμα του ΒΟΑΚ, έχουμε πει ότι απαιτείται σύσταση μιας κρατικής εταιρείας σκοπού, στα πρότυπα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε, που θα αναλάβει το θέμα από την αρχή ως το τέλος, δηλαδή από τη μελέτη ως την υλοποίηση και με τριμερή χρηματοδότηση (Κοινοτικούς πόρους, δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζζα και δημόσιους πόρους, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες). Η συγχρηματοδότητση με τον ιδιωτικό τομέα αποδείχτηκε όπου εφαρμόστηκε ότι δεν περπατάει.”

Π. Καπαρουδάκης: Πρόκειται για προδοσία εις βάρος του λαού της Κρήτης

Οξύτατος στους χαρακτηρισμούς του για το Μανούσο Βολουδάκη και τη δημιουργία του φορέα που “ονειρεύεται” είναι ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα Χανιά και Δημοτικός Σύμβουλος Αποκορώνου Παντελής Καπαρουδάκης που σε δήλωσή που μας έκανε μέσω facebook αναφέρει:
 “Αγχώθηκε το "σύστημα"με την πρωτόγνωρη απόφαση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν από κοινού στην πιο βαριά "ταφόπλακα" που ετοιμάζεται να βάλει η νέα τάξη πραγμάτων στους Έλληνες! Την ιδιωτικοποίηση του νερού!Πριν δύο χρόνια περίπου είχα γράψει ότι θα επιχειρήσουν την ιδιωτικοποίηση των νερών μας μέσω της ίδρυσης ενός ενιαίου φορέα (Δούρειου Ίππου) που θα αναλάβει και την διαχείρηση των υδατικών μας πόρων, για να την μεταβιβάσει εν μία νυκτί στους διεθνείς τοκογλύφους...Δυστυχώς η ώρα ΕΦΤΑΣΕ!!!Ο νέος φορέας, (Δούρειος Ίππος) που το τραγικό είναι, ότι ο συντοπίτης μας πολιτικός και κατά τα άλλα αγαπητός Μανούσος Βολουδάκης, δηλώνει ότι η δημιουργία του "ήταν στοίχημα γιαυτόν"...άρα και περήφανος, που τα κατάφερε να πετύχει την ίδρυση του φορέα εκείνου, που κατά την άποψη μου θα διαπράξει την μεγαλύτερη ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ εις βάρος του λαού της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα....Το 51% των μετοχών του φορέα αυτού θα ανήκει στο "ελληνικό" δημόσιο...άρα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρησης το κράτος εκείνο, το οποίο έχει υπογράψει την παράδοση άνευ όρων όλων των περιουσιακών του στοιχείων στο "βαρέλι" δίχως πάτο που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ...Από την στιγμή που τα νερά μας...και όταν λέμε τα νερά μας εννοούμε ακόμη και το νερό της βροχής,θα γίνουν περιουσιακό στοιχείο του σκόπιμα χρεωκοπημένου κράτους, αυτομάτως μεταβιβάζονται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στους τοκογλύφους!Αυτός ο κατοχικός φορέας (ιδιωτική επιχείρηση ξένων συμφερόντων) που ονόμασαν Ο.Α.Κ. ουσιαστικά καταργεί τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού αναλαμβάνει εκείνος την εκτέλεση όλων "μεγάλων" έργων που την ευθύνη σχεδιασμού και εκτέλεσης έχει η περιφέρεια Κρήτης...Παρατηρείται σήμερα μια οργανωμένη επίθεση λάσπης από τα συστημικά μέσα εξαπάτησης, που επιδιώκοντας να προκαλέσουν διχαστικό κλίμα, στοχοποιούν τον αγώνα των αιρετών, μιλώντας για κυνήγι "καρεκλών" και επιχειρώντας να εξεγείρουν τυχόν τοπικιστικά ένστικτα, για το που θα είναι η έδρα του εν λόγω κατοχικού μορφώματος...”
Πηγή: Πολίτης των Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht