Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αφορολόγητα 140 δισ. ευρώ Ελλήνων εφοπλιστών.


Εφοπλιστές: Η αλήθεια για την πιο πλούσια ομάδα ΕλλήνωνΠουθενά αλλού στον κόσμο δεν προστατεύονται τόσο πολύ οι εφοπλιστές από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα, τονίζει το περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του με τίτλο «Πλούτος και κρυψίνοια». 

Το περιοδικό, επικαλούμενο διεθνείς αναλύσεις, σημειώνει ότι από το 2002 ως σήμερα έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν αποδώσει φόρους για ποσά τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ. 



Παράλληλα, βάση 58 ειδικών ρυθμίσεων, οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.


Όπως διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό, οι έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 καινούργιων πλοίων αξίας 10 δις ευρώ και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους. Μάλιστα, μόνον για τις πρώτες εβδομάδες του 2014 το κόστος για παραγγελίεςκαινούργιων πλοίων και αγορές μεταχειρισμένων ανέρχεται στα 5 δισ ευρώ.

 

«Τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες», δηλώνει στο περιοδικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης

 

Σύμφωνα με το Spiegel, μία από τις αιτίες για την υψηλή αυτή ρευστότητα που παρουσιάζουν οι έλληνες εφοπλιστές μεσούσης της κρίσης που επικρατεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα, είναι το γεγονός ότι πληρώνουν ελάχιστους φόρους, σε σχέση με το εύρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Στην αναφορά του περιοδικού ότι  από το 2002 ως σήμερα έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ καθώς και ότι βάση ρυθμίσεων, οι οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, ο Θ. Βενιάμης αντιτείνει ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους «ως ιδιώτες όπως και άλλοι».

Βασιζόμενο σε στοιχεία ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, το Spiegel γράφει ότι το 2012 οι εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους 15 εκ. ευρώ την ώρα που οι έλληνες ναυτικοί έχουν καταβάλει φόρους ύψους 55 εκ. ευρώ.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις που τους ασκήθηκαν οι εφοπλιστές υποσχέθηκαν ως «εθελοντική συνεισφορά» τον διπλασιασμό του φόρου στο τονάζ των πλοίων για τα επόμενα τρία χρόνια, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο,  ενώ η κυβέρνηση αναμένει από αυτό το διπλασιασμό ετήσια έσοδα ύψους 140 εκ. ευρώ, οι εφοπλιστές τα υπολογίζουν σε λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle



Πως οι φτωχοί τώρα θα πληρώσουν φόρο σαν .....εφοπλιστές 
Δείτε παραδείγματα φορολογουμένων για να καταλάβετε πως το κράτος θεωρεί έναν μεροκαματιάρη ως πλούσιο! Δεν εξηγείται διαφορετικά από τον φόρο που του βάζει!
Και βάζουμε αγαμους. Αν βάζαμε οικογενειάρχες ο φόρος θα ήταν ίδιος, αφού έχεις δεν έχεις παιδιά, το κράτος δεν σε βοηθά!

Πρώτο παράδειγμα:
Άγαμος φορολογούμενος με εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση 10.000 ευρώ

Πέρυσι είχε φόρο εισοδήματος 500 ευρώ, προκαταβολή φόρου 275 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Σύνολο δηλαδή, 1.425 ευρώ.

Φέτος θα έχει φόρο 2.600 ευρώ (φορολογείται από το πρώτο ευρώ), προκαταβολή φόρου 1.430 ευρώ και άλλα 650 για το τέλος επιτηδεύματος. Σύνολο δηλαδή, 4.680 ευρώ. Διάφορα 3.255 ευρώ σε σχέση με πέρυσι!

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος καλείται να ζήσει με σχεδόν το μισό του εισόδημα, το οποίο έχει δουλέψει, αφού το άλλο μισό το παίρνει το κράτος σε φόρους!

Κάθε δίμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, θα πληρώσει 1.560 ευρώ/δόση.

Δεύτερο παράδειγμα:

Άγαμος φορολογούμενος με εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση 20.000 ευρώ

Πέρυσι πλήρωσε φόρο εισοδήματος 2.420 ευρώ, 1.331 ευρώ για προκαταβολή φόρου, 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος και 200 ευρώ για ειδική εισφορά αλληλεγγύης επειδή το εισόδημά του ήταν πάνω από 12.000 ευρώ. Σύνολο δηλαδή, 4.601 ευρώ.

Φέτος, ο ίδιος φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 5.200 φόρο εισοδήματος, 2.860 ευρώ προκαταβολή φόρου, 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος και 200 ευρώ για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σύνολο 8.910 ευρώ, με τον φόρο να είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι κατά 4.309 ευρώ.

Τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει από 2.970 ευρώ τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht