Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών η υπόθεση Ρίχτερ και πως "οι Γερμανοί ξανάρχονται" με Πανεπιστημιακούς τίτλους


Μέχρι το Συμβούλιο των Απόδημων Κρητικών και την Παγκρητική Ένωση της Αμερικής θα φτάσει η εν κρυπτώ και παραβύστω τελετή αναγόρευσης σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ενός γερμανού που με το συγγραφικό του έργο δικαιολόγησε -όσο μπορούσε- τις θηριωδίες των συμπατριωτών του στην Κρήτη. Το θέμα έθεσε ήδη με επιστολή του -όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Νίκο Ψιλάκη- ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Ιπποκράτης Μπελαδάκης. Στην επιστολή ζητείται η άμεση ανάκληση του διδακτορικού τίτλου που εδόθη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Χάινς Ρίχτερ με το σκεπτικό ότι σύγκλητος και ιθύνοντες παραγνώρισαν το κοινό αίσθημα των Κρητών που ξεσηκώθηκαν μόλις πληροφορήθηκαν τα "συγγράμματα" του εν λόγω κυρίου.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Μπελαδάκη:​



Και η αντίδραση των Κρητών Ομογενών -που σημειωτέον στάθηκαν από τους πρώτους αρωγοί στην προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης- δεν είναι η μόνη.  Η κρυφή αναγόρευση του Ρίχψτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα όσο και στην κοινωνία της Κρήτης.

Η αναγόρευση του Καθηγητή την προηγούμενη εβδομάδα σε μία κρυφή τελετή στον υπό κατάληψη χώρο του Πανεπιστημίου έχει πυροδοτήσει μία σειρά αντιδράσεων από καθηγητές, αλλά και από φορείς του Ρεθύμνου, που προσανατολίζονται στο να ζητήσουν από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου την ανάκληση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ.

Πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεση τους με αυτήν την πρωτοβουλία μερίδας καθηγητών του συγκεκριμένου τμήματος, -εκ των οποίων ο ένας ήταν μαθητής του κ. Ρίχτερ-, επισημαίνοντας ότι αγνόησαν τις αντιδράσεις της κοινωνίας και προχώρησαν στην αναγόρευση.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η κίνηση αυτή καταδεικνύει την έλλειψη στοιχειώδους ευπρέπειας προς την κοινωνία της Κρήτης, η οποία θυμάται και τιμά τους αγώνες των προγόνων της απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, απέναντι στο γερμανικό ζυγό.

Οι ίδιοι αναρωτιούνται, τι σκοπιμότητες μπορεί να κρύβει η απόφαση αυτή για την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ, αφού παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, επέμειναν και τελικά την υλοποίησαν.

Η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου ξεσηκώθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να γίνει αναγόρευση του καθηγητή Heinz Richter ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς έγιναν επίσης γνωστά και τα όσα είχε γράψει ο συγγραφέας στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης παρουσιάζοντας τους Κρητικούς ως αδίστακτους, δικαιολογώντας παράλληλα τις θηριωδείες των γερμανικών δυνάμεων στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που είχε προγραμματιστεί για να γίνει η επίσημη τελετή της αναγόρευσης, συγγενείς θυμάτων κατοχής εισέβαλαν στο χώρο της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί.


Ένα 24ωρο όμως μετά ο κ. Ρίχτερ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα σε μία κρυφή τελετή, στην οποία δεν παρευρέθηκαν οι πρυτανικές αρχές, η πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της πόλης, ως είθισται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht